În jurul lumii

sandvis-cu-branza-si-smochine-1-300x200

Fie că e vorba de port, muzică, limbă sau gastronomie fiecare națiune se remarcă prin ceva, dar ceva le unește, cel puțin în ceea ce privește gastronomia, iubirea pentru brânzeturi și tendința de-a le pune în orice, mai cu seamă în sendviș-uri (nu sandwich-uri căci trăim în România și vorbim românește dragilor, spunem nu englezismelor de-astă dată). E drept, francezii ocupă locul unu în top, însă cu toții suntem fani brânză, și o voi demostra. Voi face un sendviș profile a câtorva țări, mai pe înțelesul tuturor, un fel de portret robot, un fel de model al sendviș-ului potrivit acelei țări, și veți vedea că toate au în comun un ingredient(și nu, nu e vorba de pâine cum poate vă gândiți), brânza!

descărcare-horz

Să începem cu americanii, căci cu toții le-am cunscut arta culinară într-o formă sau alta. De astă dată n-o să folosim chiflele, căci acestea dau bine mai degrabă la burgeri, sendviș-urile americane având la bază pâinea toast bine rumenită in tigaie în compania unui mic cubuleț de unt, după care adăugăm cu generozitate primul strat, cremă de brânză cu usturoi, tot au ei tendința de-a pune ustoroi în orice, după care punem cărnița bine procesată, de preferat salam pepperoni, căci e știută dragostea pentru acest tip de mezel acolo și încheiem apoteotic cu nițică salață proaspătă, nu de alta, dar să nu pice greu la stomac.

Dacă e să judecă altfel, sendviș-ul american s-ar caracteriza prin dragostea pentru brânzeturi, tendința de a fi supraponderali și ”iubirea” vădită pentru sport și-un stil de viață sănătos!

descărcare (1)-horz

Următoarea țară ce-o vizităm în călătoria noastră culinară este Franța. Nu puteam sări tocmai peste acestă țară, nu-i așa!? Și dacă tot sunt ei cei mai mari fani brânză, vor deveni iremediabil fani brânză Delaco după ce vor gusta din sendviș-ul pregătit de noi. Pentru că ne aflăm pe tărâmul brânzeturilor nu m-am putut opri la o singură cremă de brânză, așa că vom face un mix între toate cele trei de la Delaco, și anume, cea natur,cea cu verdeață și cea cu usturoi, așezând-o într-un strat generos pe aceeași pâine toast, după care vom adăuga doar câteva feliuțe de bacon și vom încheia prin aruncarea câtorva boabe de struguri, că tot merg cu brânzica noastră.

Într-o nouă perspectivă și acest sendviș conține elemente definitorii ale țării din care face parte, și anume, dragostea pentru brânzeturi, preferința pentru lucruri aparte și alăturarea elementelor inedite.

images-horz

Nu mergem departe și ajungem în Italia. Poate vă-ntrebați de ce am această țară. Ei bine vă veți lămuri imediat, căci aici nu voi alege un sendviș, bine, poate fi considerat un sendviș aparte într-o anume perspectivă. De-astă dată înlocuim pâinea cu biscuitele și carnea cu peștele. Optăm pentru pastă de pește ce are ca elemente principale tonul, crema de brânză natur, lămâia, ceapa și condimente după gust. Se amestecă bine, bine toate componentele după care se întinde-n strat generos pe biscuit.

Ei bine, și acest sendviș poate fi ușor de interpretat, văzându-se cu ochiul liber dragostea pentru apa-n care înnoată peștele și elemetele simple, light care caracterizează cutura și viziunea asupra lumii a acestei țări.

1

Nu se putea să evit tărișoara noastră unde găsim cei mai înfocați fani brânză, nu-i așa? Și dacă tot ne aflăm pe plaiuri mioritice alegem o franzelă durdulie pe care întindem fără pic de frică un strat de brânză cu verdeață, după care adăugăm câtiva mici bine făcuți pe grătarul din curte și aruncăm puțină verdeață pentru decor.

Ca mai toate sendviș-urile de mai sus și-aceasta are o interpretare aparte, iubirea pentru brânză moștenită de la bătrâni ce stă la baza acestei nebunii culinare, urmată-ndeaproape de miteteii noștri care sunt emblema națională a bucătăriei românești, plus puțină verdeața să ne taie greața de la atâta grăsime, dar și datorată nebuniei ce-o vedem în jurul nostru în toate domeniile.

Dragilor, am ajuns și la finalul călătoriei noastrei în jurul lumii și cred că v-ați convis că un lucru ce ne unește este dragostea pentru brănză și combinații inedite, fiecare țară având un sendviș embletic care-o caracterizează din toate punctele de vedere.

Pe tine ce sendviș te caraterizează?

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 6 din cadrul competițiel SuperBlog2014.

Reclame

2 gânduri despre “În jurul lumii

  1. Sendvis cu cas si o felie de rosie.In familia noastra se mananca multa branza, mai ales de burduf,cu mamaliguta.Si suntem sanatosi, desi suntem trecuti de 60 de ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s